Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Kuna lesní

24. listopadu 2009 v 13:05 | Miluše Zamazalová |  Zvířena kolem nás
Kuna lesní ( Martes martes )
Třída : savci ( Mammalia )
Řád : šelmy ( Carnivora )
Čeleď : lasicovití ( Mustelidae )

Kuna lesní je hnědá s šedou podsadou a žlutým hrdlem. Mezi lysými bříšky má chodidla silně zarostlá srstí. Dorůstá délky až 60 cm a váží 1,5 - 2 kg, dožívá se 10 - 12 let. Je blízce příbuzná s kunou skalní.

Obývá souvislé lesy po celé Evropě a severní Asii, pelíšek má v dutých stromech, v opuštěných hnízdech veverek, vran a dravců. Velmi dobře šplhá a skáče obratně ze stromu na strom až 3,5 m daleko. Je to velmi krvelačná šelma a loví většinou v noci. Najčastěji se zmocňuje veverek, ptáků až do velikosti tetřeva, menších hlodavců, v nouzi i vetší zvěře, jako srnčat a zajíců. Dále se živí hmyzem, plody, bobulemi, jahodami, jařabinami a ovocem.

Páření probíhá v červenci až v srpnu. Samice jsou březí 9 měsíců, z toho 6 měsíců připadá na březost utajenou. V dubnu až květnu vrhá samice 3 - 5 a vzácně až 7 mláďat, která jsou po pět týdnů slepá. Matka je kojí 2 měsíce.



.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama