Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Veverka obecná

24. listopadu 2009 v 12:43 | Miluše Zamazalová |  Zvířena kolem nás
Veverka obecná ( Sciurus vulgaris )
Třída : savci ( Mammalia )
Řád : hlodavci ( Rodentia )
Čeleď : veverkovití ( Sciuridae )

Veverka obecná je proměnlivého zbarvení od světle rezavé až po černou. Na východ převládá šednutí, na západ červenání srsti. Váží v průměru 0,60 - 1,70 kg. Kromě zmenšených palců má prodloužené prsty k pohybu po stromech. Hbitě pobíhá po větvích a skáče ze stromu na strom, hustý ocas ji přitom pomáhá jako padák.

Žije v lesích a parcích na celém našem území. Potravou veverky jsou semena a plody stromů, pupeny, kořínky, houby, hmyz a ptačí mláďata. Vykusuje a uhryzává koncové výhonky lesních dřevin. Doba páření spadá od konce dubna až do září, březost trvá 38 dní, kdy samice vrhá 3 - 7 slepých mláďat ( 2 - 5 vrhů v roce ). Staví si z větviček, listů, mechu a chlupů velké kulovité hnízdo, ale používá i opuštěných hnízd ptáků a dutin. Pohlavně je veverka dospělá v jednom roce, jinak se dožívá největší délky života 8 - 10 let.



.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama