Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Volavka popelavá

24. listopadu 2009 v 12:54 | Miluše Zamazalová |  Zvířena kolem nás
Volavka popelavá ( Ardea cinerea )
Třída : ptáci ( Aves )
Řád : brodivý ( Ciconiiformes )
Čeleď : volavkovití ( Ardeidae )

Volavka popelavá má tělo dlouhé až 1 m. Dospělá má v záhlaví několik delších černých per. Za letu se dobře pozná podle dlouhého, esovitě zataženého krku a noh natažených dozadu. Váží asi 1,5 - 2 kg a dožívá se až 20 let

Žije u nás v rybnících a bažinatých oblastech s vysokými starými stromy, u kterých hnízdí. Je dosti hojná. Živí se rybami, obojživelníky a drobnými živočichy, dokonce i na polích hraboši. Mláďata krmí vyvrhovanou potravou. Je velmi stražitá. Podzimní tah nastává v srpnu a trvá až do zamrznutí vod.

V době páření ( duben ) se samec kývavě pohybuje a vábivě ozývá. Hnízdí ponejvíce na vyšších stromech u vod. Koncem března snáší samice 3 - 7 slabě modrozelených vajec, na kterých sedí střídavě oba rodiče 25 - 28 dní. Mláďata se líhnou postupně, jak byla kladena vejce.



.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama