Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Ježek východní

3. ledna 2010 v 12:03 | Miluše Zamazalová
Ježek východní ( Erinaceus roumanicus )
Třída : savci ( Mammalia )
Řád : hmyzožravci ( Insectivora )
Čeleď : ježkovití ( Erinaceidae )

Jako u ježka západního, jiší se zbarvením srsti a ostnů. Mladí mají hlavu a břišní stranu tmavohnědou, na hrdle a hrudi bílou skvrnu. Dospělí mají hlavu i spodní stranu světlou, obvykle šedobílou, na hlavě může být tmavší čelo a líce, ale " brýle " ve tvaru V, který je specifický u ježka západního chybějí. Ostny jsou nestejné, většina z nich zbarvena šedobíle, menší počet s nevýraznými tmavými pruhy. Váha 240 - 1200 g, tělo dlouhé 171 - 285 mm, ocas 14 - 39 mm, zadní tlapka 30 - 45 mm.


Vyskytuje se ve východní části Čech, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku. Žije od nížin do výšky asi 800m, jako původně lesostepní druh preferuje suchá místa zejména v listnatých a smíšených lesích, kolem silnic, v parcích a na zahradách, i ve městech.

Roční aktivita trvá v průměru déle než u ježka západního, od poloviny března do poloviny října, zimní spánek je trochu kratší a může být přerušován. Během vegetační doby je aktivní v noci, na podzim i ve dne.
V potravě převládá živočišná složka. Letní hnízdo je podobné jako u západního, zimní bývá hlouběji, pod listím, kompostem nebo v mělké noře. Samice může mít dva vrhy za sezónu, březost trvá 31 - 35 dní, ve vrhu je 2 - 10 mláďat, ale mláďata se drží déle s matkou, mohou i společně přezimovat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama