Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Kočka divoká

3. ledna 2010 v 12:08 | Miluše Zamazalová |  Zvířena kolem nás
Kočka divoká ( Felis silvestris )
Třída : savci ( Mammalia )
Řád : šelmy ( Carnivora )
Čeleď : kočkovití ( Felidae )

Kočka divoká je větší než běžná plemena kočky domácí, vzhledem k delší srsti vypadá i zavalitější a má menší uši. Také stopy jsou trochu větší než stopy domácích koček, ale menší než stopy rysa. Ve zbarvení převládá šedý až šedohnědý odstín, hřbet, nohy a ocas jsou pruhované, pruhy na těle jsou ale méně výrazné než u mourovatých domácích koček. Středem hřbetu se táhne pás tmavší srsti, spodní plocha zadních tlapek je tmavá jen na konci ( u domácí kočky celá ). Nejlepší zevně patrný rozlišovací znak se týká ocasu, který je kratší než polovina těla a jakoby uťatý, má černou špičku a před ní 3 - 4 tmavé kroužky. Váha 1,2 - 8 kg, tělo dlouhé 47 - 48 cm, ocas 23 - 28 cm, zadní tlapka 12 - 16 cm, boltec 5 - 6 cm, lebka 8,3 - 10,2 cm, výška v kohoutku 31 - 44 cm.

Je rozšířena v Evropě, v Přední a Střední Asii, severní Africe a na Slovensku. Původní česká populace druhu byla vyhubena na přelomu 18. a 19.století. Pokus o introdukci na Šumavě v roce 1970 se nezdařil, poněvadž k němu bylo vybráno příliš chladné horské prostředí. Nicméně existují nedoložené zprávy o pozorování kočky divoké v Pošumaví a na jiných místech Čech koncem 20.století.

Dává přednost suchým a teplým lesům, ale loví i na polích. Až 80 procent její kořisti tvoří drobní hlodavci, denně spotřebuje asi 400 g potravy, což se rovná 10 - 20 hlodavcům. Zbytek potravy připadá na ptáky, obojživelníky, plazy, hmyz, výjimečně větší savce do velikosti zajíce. Kromě doby rozmnožování žije jednotlivě, její teritorium velké až 50 ha si značkuje močí a viditelným trusem. Ukrývá se v dutinách stromů, skalních štěrbinách, pod kořeny starých stromů nebo v jezevčích norách.


Aktivní je za šera a v noci, ve dne se ráda sluní. K páření dochází v únoru až březnu, gravidita trvá 63 - 68 dní a v dubnu až květnu rodí samice 3 - 5 koťat. Oči se jim otevírají po 10 dnech, mléko sají 4 měsíce, ale už od stáří jednoho měsíce jim matka nosí masitou potravu. Pohlavní dospělost nastává koncem prvého roku života, nejdelší věk ( v zajetí ) je 15 let.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama