Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Křeček polní

3. ledna 2010 v 19:25 | Miluše Zamazalová |  Zvířena kolem nás
Křeček polní ( Cricetus cricetus )
Třída : savci ( Mammalia )
Řád : hlodavci ( Rodentia )
Čeleď : myšovití ( Muridae )


Křeček polní je náš nejpestřeji zbarvený savec. Hřbet je rezavohnědý, břicho šedočerné, na lících, za ušima a na bocích jsou bílé nebo nažloutlé skvrny, špička čenichu a horní strany tlapek jsou čistě bílé. Váží 150 - 600 g, tělo dlouhé 21,5 - 34 cm, ocas 28 - 60 mm, zadní tlapka 28 - 38 mm, boltec 23 - 31 mm, lebka 34 - 51,5 mm.


Vyskytuje se v odlesněné kulturní krajině, na polích, loukách, mezích, málo členitých březích vod, v zahradách a sadech do nadmořské výšky kolem 600, výjimečně 700 m.
Kromě doby rozmnožování je křeček samotář. Hrabe si nory do hloubky až 2,5 m s několika šikmými vstupními chodbami, hnízdní komorou a několika zásobárnami. Do nich na podzim ukládá potravu, kterou přináší v lícních torbách.


Křeček je všežravec, v létě se živí hlavně zelenými částmi rostlin a drobnými živočichy. Od podzimu do jara konzumuje převážně semena včetně zrní. Od konce září nebo října přezimuje v podzemním hnízdě vystlaném trávou, jeho tělesná teplota může klesnout až na 3 stupně, ale spánek pravidelně po 5 dnech přerušuje. Končí již v únoru nebo březnu, ale ještě nejméně měsíc žije z podzemních zásob. Samice rodí 2 - 3krát do roka a v jednom vrhu je 4 - 12 mláďat, která vidí po 14 dnech. Křečci se většinou nedožijí víc než 4 roků, výjimečně žijí až 10 roků.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama