Je mnoho slov, která se jinak píší, jinak vyslovují a jinak myslí.

Prase divoké

3. ledna 2010 v 13:35 | Miluše Zamazalová |  Zvířena kolem nás
Prase divoké ( Sus scrofa )
Třída : savci ( Mammalia )
Řád : sudokopytníci ( Artiodactyla )
Čeleď : prasatovití ( Suidae )

Historie divokých prasat v českých zemích je velmi zajímavá. Za Rakouska byla tato zvěř pronásledována kvůli škodám v zemědělství a posléze mimo oborový chov vyhubena. Na území odpovídajícím dnešní České republice byl poslední jedinec zastřelen v roce 1801 u Hluboké n.Vltavou a po celé 19. a v první polovině 20.století zde prasata nežila. V poválečných letech 1945 - 1952 došlo k šíření prasat z Německa, Polska a zřejmě i Slovenska, hlavně v důsledku poničení obor bojujícími armádami. V současnosti se druh vyskatuje na většině území.


Divočáci se od domácích prasat poznají podle štíhlejšího těla, víc dozadu posazených očí ( při rytí v zemi je nepotřebují, poněvadž se orientují čichem a hmatem ), snižování hřbetu od hlavy k ocasu a podle osrstění. Srst je v zimě tmavá až černá a tvořená hustou podsadou a tuhými štětinami, v létě hnědá až rezavá a tvořená převážně jen štětinami. Váha 100 - 300 kg u samců ( kanců, kňourů ), 50 - 150 kg u samic ( bachyň ), tělo dlouhé 120 - 200 cm, ocas 20 - 40 cm, zadní noha 23 - 27 cm, boltec 9 - 11 cm, lebka 25,5 - 38,5 cm, výška v kohoutku 85 - 115 cm.


Prasata preferují listnaté a smíšené lesy s bohatým podrostem, potřebují také možnost válet se v bahnité vodě nebo alespoň v rozbahněné půdě. Přes den se ukrývají v houštinách, na pastvu se vydávají za šera a v noci, při tom nezřídka vycházejí z lesů do polí a za noc ujdou až 40 km. Výborně plavou. Kromě starých kanců žijí společensky ve stádech o 5 - 30 kusech, tvořených samicemi a různě starými mláďaty. Jejich potravou jsou žaludy, bukvice, podzemní části rostlin, polní plodiny ( obilniny i okopaniny ), hmyz a jeho larvy, červi, měkkýši, hlodavci, ptačí vejce a mláďata a zdechliny vetších zvířat.


Říje probíhá od listopadu ( výjimečně od října ) do ledna, dospělí kanci se v té době připojují ke stádům a bojují mezi sebou. Březost trvá 108 - 120 dní a v jednom vrhu je 3 - 9 selat. Bachyně rodí odděleně v jednoduše upraveném loži skrytém v houštině a selátka tam chodí 8 - 10 dní kojit, ale později je přivede ke stádu. Samice pohlavně dospívají za 18 - 20 měsíců, samci za 3 - 4 roky. Nejvyšší známý věk ze zajetí je 20 let.
.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama